اینفوگرافیک

روند تبادل آتش در مرزهای اسرائیل و لبنان به روایت آمار و ارقام

درحالی جنگ در غزه وارد نهمین ماه خود می شود که تنش میان اسرائیل و حزب الله لبنان در حال افزایش یافتن است. یک روز پس از آغاز جنگ میان گروه‌های فلسطینی مقیم غزه و ارتش اسرائیل، حزب الله نیز حملات موشکی و راکتی خود علیه رژیم اسرائیل را آغاز…

منحنی طوری ها

در حالی کمتر از 15 روز به انتخابات پارلمانی بریتانیا باقی مانده که حزب محافظه‌کار پس از 14 سال در آستانه یک شکست حتمی و کم‌سابقه قرار دارد. محافظه‌کاران که از سال 2010 بی‌وقفه در قدرت بوده‌ و در چهار انتخابات پیاپی پیروز شده اند، در دوره همه‌گیری جهانی کرونا…

عصر چندجانبه‌گرایی محدود و خرده ائتلاف ها

«چندجانبه‌گرایی»، یکی از آشناترین و دیرپاترین مفاهیم روابط بین الملل است. این مفهوم به شکل گیری سازمان‌هایی بزرگ برای پیگیری اهداف و منافع مشترک کشورهای عضو اشاره دارد، سازمان ملل متحد، سازمان تجارت جهانی، اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب، اتحادیه آفریقا و سازمان ناتو از جمله نهادهایی هستند که براساس منطقه…

ثروتمندترین کشورهای جهان براساس سرانه تولید ناخالص داخلی

روش‌های گوناگونی برای ارزیابی وضعیت اقتصادهای مختلف و مقایسه آنها با یکدیگر وجود دارد، اما مقایسه کشورها براساس شاخص «سرانه تولید ناخالص داخلی» همچنان یکی از بهترین و علمی‌ترین روش هاست. سرانه تولید ناخالص داخلی تلاش می کند با تقسیم تولید اقتصادی یک کشور بر جمعیت آن، به طور موثر…

روند گسترش سازمان ناتو

با توافق آنکارا- هلسینکی بر سر محدود شدن فعالیت اپوزیسیون خارج‌نشین ترکیه، فنلاند رسما به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) پیوست. این اتفاق مهم ژئوپلیتیکی سبب گسترش بیش از پیش مرزهای این سازمان و تنگ‌تر شدن حلقه محاصره علیه روسیه شده است. اگرچه تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2021…

ابتکار کمربند و راه چین

در سال 2013 از طرح «یک کمربند- یک جاده» از سوی شی جین پینگ رئیس جمهور چین رونمایی شد. این طرح دارای دو مسیر «زمینی» و «دریایی» می‌باشد که از 70 کشور جهان عبور می‌کند. براساس داده‌های آماری چین از سال 2008 الی 2021، 240 میلیارد دلار برای تحقق پروژه…

میزان پیشروی روسیه در خاک اوکراین

با گذشت 16 روز از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، نظامیان مسکو هنوز موفق به تسخیر کیف نشده اند. گفته شده در آخرین تحولات (روز نهم مارس) روس‌ها موفق شده اند اندکی پیشروی کنند، اما بمباران خارکوف، چرنیهیف، سومی و ماریوپول، که از شهرهای اصلی اوکراین به حساب می آیند،…

دیدگاه شهروندان اسرائیلی درباره بهترین راهکار برای پایان دادن به منازعه

نظرسنجی انجام شده از سوی موسسه مطالعه امنیت ملی اسرائیل که در برآورد استراتژیک سال 2023 منتشر شده نشان می‌دهد دیدگاه شهروندان رژیم اسرائیل در قبال «منازعه اسرائیل و فلسطین» نسبت به گذشته پیچیده‌تر شده است. در مجموع 56 درصد از مشارکت کنندگان در این نظرسنجی همچنان خواستار جدا کردن…

بودجه نظامی ناتو در سال 2022

بودجه نظامی ناتو برای سال 2022 1.56 میلیارد یورو (1.64 میلیارد دلار) تعیین شده که ایالات متحده و آلمان با 16.3 درصد آن بیشتر سهم را در تأمین آن دارند. سهم هر کشور براساس فرمول مشخصی که از سرشکن هزینه ها به درآمد ناخالص ملی آن کشور به دست می‌آید،…
بودجه نظامی ناتو

افزایش مشارکت زنان در انتخابات 2022 لبنان

در انتخابات پارلمانی امسال لبنان شمار زنانی که نامزد انتخابات شده اند، 38 % افزایش یافته و از 86 نفر در سال 2018 به 118 تن رسیده است.

نگاهی به انتخابات 2022 لبنان

لبنانی‌ها در حالی برای بیست و دومین بار در تاریخ این کشور پای صندوق‌های رأی رفته‌اند که این کشور در سال‌های اخیر شاهد بحران‌های اجتماعی و اقتصادی زیادی بوده است. طبق توافق طائف، پارلمان لبنان بر اصل نمایندگی تناسبی گروه‌های مذهبی استوار بوده و با وجود شکل گیری برخی تحولات…

حرم شریف قدس در یک نگاه

بخش‌های مختلف حرم شریف قدس که در اصطلاح یهودی «کوه معبد» معبد نامیده می‌شود عبارت از محوطه  مسجد الاقصی، مسجد القبله و قبه الصخره و دیوار غربی است.

فرانسه؛ دومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا

با وجود مشکلات اقتصادی و افزایش میزان مالیات در این کشور، فرانسه هنوز دومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا به حساب می‌آید. بزرگی اقتصاد آلمان به تنهایی برابر با یک چهارم کل اتحادیه اروپاست و فرانسه از این منظر با 17 درصد در جایگاه دوم قرار دارد. ایتالیا با 12 درصد،…

سهم کشورهای مختلف از ذخایر نفت جهان

نفت یک منبع طبیعی انرژی است که از تجزیه مواد آلی در طی میلیون‌ها سال به وجود آمده است. تنها تفاوت بین نفت و هر منبع طبیعی دیگر این است که نفت، رگ حیاتی اقتصاد جهانی است. جهان بیش از یک سوم کل تولید انرژی خود را از نفت به…

دیپلماسی چین در قبال جهان مسلمان

روابط چین و کشورها مسلمان تاریخی طولانی دارد. از گذشته های دور راه ابریشم، به طورخاص، عامل مهم پیوند دهنده میان آنها بوده است. اما در دوران معاصر با به قدرت رسیدن حزب کمونیست چین، نوع روابط چین با غرب عامل مهمی در روابط با کشورهای مسلمان به شمار می…

اولویت های سیاست خارجی در نگاه نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری فرانسه

عرصه سیاست خارجی برای نامزدهای ریاست جمهوری فرانسه همواره یکی از موضوعات مهم و مورد توجه بوده است، در این بین مسایلی همچون رویکرد نامزد ها نسبت به روابط با روسیه و ایالات متحده ونوع نگاه و اولویت آن ها به ناتو و اتحادیه اروپا اهمیت دو چندانی دارد، در…

پیشتازی مکرون، لوپن و ملانشن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری فرانسه

دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه درحالی فردا برگزار می‌شود که «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور مستقر همچنان کاندیدای پیشتاز به شمار می‌آید. با این وجود آرای «مارین لوپن»، کاندیدای راست افراطی در هفته های اخیر تا حدی افزایش یافته است. همچنین «ژان لوک ملانشن» اصلی‌ترین کاندیدای جناح چپ نیز با…

گروه جی 7 واقعی!

گروه جی 7 فهرستی از دموکراسی‌های ثروتمند شامل برتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و ایالات متحده است. در سال 2021 به ابتکار «بوریس جانسون»، نخست وزیر بریتانیا سه کشور استرالیا، هند و کره جنوبی نیز در نشست تابستانی گروه جی 7 شرکت کردند. ابتکار جانسون با هدف بسیج کردن…

شبه قاره هند به روایت آمار

بررسی بودجه نظامی کشورهای شبه‌قاره در سال مالی 2021 اطلاعات جالبی از این منطقه به دست می‌دهد. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شود بودجه نظامی هند بالاترین میزان را به خود اختصاص داده و برخلاف انتظار، بودجه نظامی پاکستان از میانماری که این روزها توسط خونتای نظامی اداره می‌شود کمتر است.  از…

کدام کشورهای جهان در پی جنگ روسیه و اوکراین صادرات مواد غذایی را متوقف کرده اند؟

در پی تهاجم روسیه به اوکراین، سیاست برخی از کشورهای جهان از جمله دو دولت درگیر جنگ در حوزه صادرات مواد غذایی متحول شده است. برخی از کشورهای جهان به سیاست «حمایت گرایی غذایی» رو آورده و برای جلوگیری از کمبود مواد غذایی در کشور خود صادرات را متوقف ساخته…

تعداد حملات تروریستی در جهان غرب براساس ایدئولوژی

مرگ‌بارترین سنخ تروریسم در جهان غرب در دهه گذشته، تروریسم مذهبی بوده است. گروه‌های تروریستی منتسب به اسلام‌گرایی به تنهایی عامل 528 مورد مرگ در سال 2007 در جهان غرب بوده اند. مهم‌ترین موج حملات این گروه‌ها (از جمله داعش) در بین سال های 2015 تا 2017 رخ داد که…

کدام کشورهای عربی اسرائیل را به رسمیت شناخته اند؟

مراکش آخرین کشور عربی است که اقدام به عادی سازی روابط با اسرائیل کرده است. ایالات متحده قول داده در صورتی که مغرب، با اسرائیل وارد فرایند عادی سازی روابط شود، دعاوی این کشور بر «صحرای غربی» را به رسمیت بشناسد. توافق مصالحه اسرائیل و مغرب، چهارمین موافقت‌نامه میان دولت…

کدام الیگارش های روس از سوی غرب تحریم شدند؟

تا کنون 8 الیگارش روس از سوی کشورهای غربی تحریم شده اند. مجموع ثروت این افراد به 118 میلیارد دلار بالغ می شود. «الکسی مورداشوف» با ثروتی بالغ بر 60 میلیارد دلار در صدر این فهرست قرار دارد و پس از او علی‌شیر عثمانف، آندری ملنیچنکو، رومن آبراموویچ، میخاییل فریدمن،…

بالاترین میزان هزینه نظامی در جهان

به گزارش مرکز مطالعات صلح استکهلم در سال 2020 ایالات متحده روی هم رفته 778 میلیارد دلار صرف نیروهای نظامی خود کرده که بیشترین میزان در جهان به حساب می آید و در عین حال بیشتر از هزینه نظامی مجموع 10 کشور بعدی است. چین با 252 میلیارد دلار هزینه…

میزان وابستگی کشورهای مختلف به نفت روسیه

در سال 2019 پنج کشور عربستان سعودی (145 میلیارد دلار)، روسیه (123 میلیارد دلار)، عراق (73 میلیارد دلار)، کانادا (67.8 میلیارد دلار) و ایالات متحده (61.9 میلیارد دلار) به ترتیب بزرگ‌ترین صادر کنندگان نفت جهان بوده اند. چین اندکی بیش از یک چهارم (27 درصد) کل صادرات نفت روسیه را…

افزایش اختلاف امانوئل مکرون با رقیبان اصلی در نظرسنجی ها

سرانجام 12 نامزد نهایی انتخابات ریاست جمهوری فرانسه مشخص شدند و درحالیکه کمتر از یک ماه به برگزاری انتخابات که قرار است، مرحله نخست آن روز 10 آوریل برگزار شود، «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور مستقر موفق شده فاصله خود را با نزدیک‌ترین رقیب خود یعنی «مارین لوپن» افزایش دهد. از…

اوکراین؛ پنجمین تولید کننده گندم جهان

در پی اوج گیری بحران اوکراین و حمله نظامی روسیه به این کشور، بهای انرژی و سایر کالاها در جهان و به ویژه در اروپا در حال افزایش است و تا همین لحظه نیز قبض های جدید نشان از افزایش دو برابری بهای انرژی دارد. با این حال، به همین…

میزان پیشروی روسیه در اوکراین

با گذشت چهار روز از حمله روسیه به اوکراین، پیشروی ارتش این کشور به سوی کیف، پایتخت اوکراین ادامه دارد، اما خبرها حاکی از کاهش سرعت حرکت روس‌هاست. در جبهه شرقی نبرد در شهر خارکف ادامه دارد و اخبار ضد و نقیضی از چند بار دست به دست شدن شهر…

 تجارت ازبکستان با کشورهای آسیای مرکزی

ازبکستان از سال 2017 تغییراتی بنیادین در سیاست خارجی و دکترین امنیتی خود پدید آورده است. حضور شوکت میرضیایف در ریاست جمهوری نقطه عطف این تحول بوده است. مهم‌ترین گزاره از این تغییر بنیادین، اتخاذ سیاست “همسایگی خوب” می‌باشد. در حالی که تا پیش از این ازبکستان و اقلیت‌های ازبک‌تبار…

واکنش‌ کشورهای مختلف جهان نسبت به سیاست تـهـاجمی تـرکیـه در منـاطـق کردنشین سـوریه

ترکیه در سال‌های اخیر سیاست تهاجمی تری را در خاورمیانه، قفقاز و آسیای میانه در دستور کار قرار داده است. عملیات «چشمه صلح» که در اکتبر 2019 به اجرا درآمد، یکی از مهم‌ترین عملیات های نظامی ترکیه در سال‌های اخیر به حساب می‌آید که در خلال آن بخش‌هایی از مناطق…

بحران آب در لبنان

لبنان با بحران اقتصادی شدیدی روبه‌روست که بن بست سیاسی را نیز تشدید کرده است. کمبود منابع مالی و کمبود سوخت بر تأمین آب آشامیدنی سالم تأثیر منفی گذاشته و دسترسی شهروندان به این نعمت را محدود کرده است. بیش از 4 میلیون نفر، از جمله 1 میلیون پناهجوی عمدتاً…

جغرافیای تروریسم در مرزهای افغانستان

با وجود تسلط طالبان بر عمده مناطق افغانستان، اما گروه‌های تروریستی تکفیری که در کشورهای همسایه پاکستان ریشه دارند، می‌توانند به عنوان حامی یا دشمن گروه وارد معادلات سیاسی و امنیتی منطقه شوند. اکنون که بحران پنجشیر اوج گرفته و طالبان تصمیم گرفته اعلام رسمی تشکیل حکومت در افغانستان را…

فرانسه در خاورمیانه

روابط فرانسه با مناطق سه گانه خاورمیانه یعنی «حاشیه خلیج فارس»، «شامات و مصر» و «مغرب عربی» از دیرباز تا کنون متفاوت بوده است؛ پاریس روابط بسیار نزدیک‌تری جوامع مغرب عربی داشته و برخی کارشناسان معتقدند امروزه نیز این منطقه باید اولویت فرانسه در خاورمیانه باشد. در شام مناسبات تاریخی…

پراکندگی نیروهای طالبان در افغانستان

شورای مشهد در ابتدا به عنوان دفتر منطقه‌ای طالبان در غرب افغانستان و در سال 2011 تشکیل شد. ملا هبت‌الله آخوندزاده در ابتدا عضو شورای مشهد بود. فرماندهی این شورا در سال 2016 به پاکستان منتقل شده و عبدالقیوم ذاکر رئیس کنونی این شورا است. تعداد نیروهای شورای مشهد در…

رقابت نزدیک احزاب اصلی کانادا در آستانه انتخابات پارلمانی

درحالیکه تنها یک ماه به برگزاری انتخابات پارلمانی در کانادا باقی است، حزب حاکم لیبرال به رهبری نخست وزیر «جاستین ترودو» رقابت شانه‌به‌شانه‌ای با حزب محافظه‌کار به رهبری «ارین اوتول» دارد. بیشتر نظرسنجی‌ها نشان از آن دارد که دولت ترودو برای حفظ قدرت کار دشواری در پیش دارد و حزب…

شهرداری 10 شهر بزرگ ترکیه در اختیار کدام حزب است؟

تا پیش از برگزاری شهرداری های ترکیه در 31 مارس 2019، شهرداری 9 شهر از 10 کلانشهر ترکیه در اختیار حزب عدالت و توسعه ترکیه قرار داشت، اما در این انتخابات وضعیت تا حد زیادی تغییر کرد. تا پیش از این انتخابات تنها شهرداری ازمیر در اختیار حزب جمهوری خواه…

توازن قوای میدانی در افغانستان پس از سقوط کابل

پس از سقوط کابل به دست طالبان، «احمد مسعود»، پسر احمد شاه مسعود، با ارسال پیامی از ولایت پنجشیر از آغاز مقاومت خبر داده است. وی از کشورهای غربی درخواست سلاح و تجهیزات پشتیبانی کرده تا به مبارزه با طالبان بپردازد. برخی اخبار از پیوستن تعدادی از سربازان اردوی ملی،…

 ساختار حکومت چین

در نظام سیاسی چین، حزب کمونیست در مرکز قدرت قرار دارد که کنترل خود را بر تمام بخشهای حکومتی، نیروهای نظامی، دادگاهها و نشست های کنگره ای اعمال می کند. در حال حاضر، شی جین پینگ در رأس این ساختار قرار دارد. پولیتبورو شامل بیست و پنج عضو است و…

افغانستان؛ گورستان امپراتوری ها

همزمان با خروج نظامیان ایالات متحده و ناتو، طالبان سلطه خود بر افغانستان را تحکیم می‌کند. آمریکا اولین کشوری نیست که افغانستان را ترک می‌کند. این روزها دوباره علت اینکه به افغانستان «گورستان امپراتوری‌ها» گفته می‌شود بر همگان مشخص شده است. اولین جنگ‌های بزرگ بیگانگان در افغانستان را امپراتوری بریتانیا…

مرگبارترین گروه‌های تروریستی در سال 2019

چهار گروه تروریستی طالبان، بوکوحرام، داعش و الشباب در سال 2019، مسئول بیشتر مرگ‌های ناشی از تروریسم در جهان بوده‌اند. این چهار گروه روی هم رفته 7.578 تن را در سال 2019 به کام مرگ فرستاده اند که 55 درصد تلفات انسانی ناشی از تروریسم جهان در سال مذکور میلادی…

بزرگترین ناقضان حقوق بشر در اروپا

کنوانسیون حقوق بشر اروپا معاهده ای بین المللی برای حفاظت از آزادی‌های اساسی و حقوق بشر در اروپاست. طبق گزارش این کنوانسیون در سال 2020، فدراسیون روسیه با 173 بار نقض حقوق شهروندان خود در صدر جدول بزرگ‌ترین ناقضان حقوق بشر در قاره اروپا قرار گرفته و ترکیه با 85…

نسبت حزب کمونیست و ساختار حکومت چین

حزب کمونیست چین، تقریباً 92 میلیون نفر عضو دارد که 6.6 درصد کل جمعیت چین به حساب می‌آید. ساختار حزب و حکومت در برخی سطوح درهم آمیخته است. از جمله این حزب با برخورداری از حق انحصاری دو سوم کرسی‌های «کنگره ملی خلق» بر مجلس سفلی قانونگذاری تسلط دارد. حزب…

نرخ بالای فرزندآوری خریدی‌ها در اسرائیل

جمعیت خریدی ها هنگام تأسیس اسرائیل حدود ۳۵٫۰۰۰ تا ۴۵٫۰۰۰ نفر بود اما هفتاد سال بعد، با نرخ موالید بالا، آنها از مرز یک میلیون نفر (۱۲ درصد جمعیت) عبور کرده اند. براساس داده­های اداره مرکزی آمار رژیم صهیونیستی اگر میزان موالید در سطح ۴۰ سال گذشته باقی بماند خریدی…

بزرگترین ارتش های جهان

وقتی پای تعداد نیروهای نظامی به میان بیاید، هیچ کشوری در جهان هماورد چین نیست. براساس شاخص گلوبال فایرپاور، جمهوری خلق چین حدود 2.19 میلیون نفر پرسنل نظامی فعال دارد. هند و آمریکا با اختلافی فاحش به ترتیب با 1.45 میلیون نفر و 1.40 میلیون نفر به ترتیب در جایگاه…

کشورهای دارای بیشترین توافق‌های تجاری در جهان

طبق گزارش سازمان تجارت جهانی 27 کشور عضو اتحادیه اروپا، با اختلافی نسبتاً فاحش دارای بیشترین توافق‌های تجاری در جهان هستند. البته توافق کمیسیون اروپا میان اعضای این اتحادیه در اینجا یک توافق درنظر گرفته شده است. ایالات متحده تا ماه مه 2021 تنها عضوی از 14 توافق تجاری است…

چه کسی به کاخ الیزه راه خواهد یافت؟

در حالیکه حدود 9 ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری فرانسه باقی مانده رقابت اصلی میان «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور و «مارین لوپن»، رهبر حزب راست افراطی اجتماع ملی در جریان است. پس از این دو نفر «خاویر برتران» ، کاندیدای مستقل راست‌گرا در جایگاه سوم و «ژان لوک ملانشن»،…

رهبران حزب کمونیست چین از آغاز تا کنون

روز اول ژوئیه حزب کمونیست چین صدمین سال تأسیس خود را جشن گرفت. صد سال پیش گروهی از انقلابی‌های چینی با الهام گرفتن از انقلاب بلشویکی روسیه در سال 1921 حزب کمونیست را تأسیس کردند. پس از یک دوره همکاری نسبی میان ملی‌گرایان چینی و کمونیست‌ها، نهایتاً حزب کمونیست در…

مقایسه آمار تروریستی جهان در دو دهه اخیر

دهه منتهی به سال 2020 با 182 هزار کشته ناشی از تروریسم، مرگ‌بارترین دوره در میان چند دهه اخیر به حساب می آید. فعالیت‌های تروریستی در این دهه در سال 2014 با قدرت گیری داعش به اوج رسید. بدین ترتیب در مقایسه با دهه 2000 که 72 هزار تن در…

نگاه به شرق؛ سیاست اقتصادی شورای همکاری خلیج فارس

به موازات کاهش اهمیت و وزن حوزه خلیج فارس برای ایالات متحده آمریکا، دولت های عضو شورای همکاری خلیج فارس به سمت گسترش روابط خود با کشورهای شرقی رفته‌اند. این موضوع (شیفت به شرق) را می‌توان در میزان فروش نفت و مبادلات تجاری مشاهده کرد. پنج کشور شرقی در شمار…

مرگ های ناشی از حملات تروریستی در جهان از 2002 تا 2019

پس از حوادث بهار عربی و ظهور داعش، تروریسم در خاورمیانه به شدت افزایش یافت، خاصه در سوریه و عراق و نیز همزمان با آنها نیجریه. در سال 2014 که 33 هزار تن قربانی تروریسم شدند، شاهد بیشترین میزان تلفات انسانی ناشی از تروریسم هستیم. همانطور که دیده می‌شود شمار…

 آخرین توازن قوای میدانی در افغانستان

هزاران نیروی طالبان از گذرگاه اسپین بولداک و از طریق خاک پاکستان به افغانستان وارد شده‌اند. طالبان کنترل مرزهای مشترک با تاجیکستان را به جماعت انصارالله تاجیکستان سپرده است. از سویی شایعات حکایت از ورود فرزندان طاهر یولداش، رهبر معدوم گروه تروریستی جنبش اسلامی ازبکستان، به خاک افغانستان و به…

آخرین تغییرات تصرفات سرزمینی طالبان در افغانستان

در هفته های اخیر هجوم سنگین طالبان به آخرین ولسوالی‌های ولایت هرات آغاز شده است. محمد اسماعیل خان، مجاهد افسانه‌ای ائتلاف شمال، به مردم این ولسوالی‌ها هشدار داده که منطقه را تخلیه کنند. همزمان اخباری از ارسال بیش از 10000 نفر نیروی طالبان از سوی پاکستان به افغانستان به گوش…

 کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در مسیر بومی سازی نیروی کار

 اقتصاد جوامع مهاجر پذیر کشورهای حاشیه خلیج فارس، تا حد زیادی وابسته به مروادات خارجی، توریسم و… است و تبعا با شیوع پاندمی کرونا به طور جدی آسیب دیده‌اند. در این شرایط، نگرانی بابت درصد بیکاری (اتباع) یکی از دغدغه‌های مهم دولت‌های حاشیه جنوبی خلیج فارس محسوب می‌شود و در…

مواضع احزاب سیاسی تونس نسبت به تصمیمات قیس سعید

تعلیق غیرمنتطره پارلمان تونس، عزل نخست وزیر این کشور و اعلام حالت فوق العاده در سراسر تونس توسط رئیس جمهور که بر اساس تفسیر قیس سعید از ماده هشتاد قانون اساسی این کشور صورت گرفت واکنش های داخلی فراوانی را در میان احزاب و گروه های سیاسی و هنچنین مردم…

چالش های دنباله دار شناسایی بین المللی کوزوو

جمهوری خودخوانده کوزوو در جنوب شرقی اروپا واقع شده است. این کشور در سال 2008 از صربستان جدا شد، اما بیشتر قلمرو آن از سال 1999 خارج از کنترل صربستان بود. همچنین در سال های اخیر با اعتراض صربستان، روسیه و سایر کشورها که استقلال آن را فاقد مشروعیت و…

چرا آلمانی ها به حزب آلترناتیو رأی دادند؟

در سال 2017 حزب راست گرای افراطی آلترناتیو برای آلمان موفق شد رأی بیش از 5 میلیون و 800 هزار شهروند آلمان (نزدیک به 13 درصد کل آرا) را به دست آورد. این دستاورد خیره کننده برای حزب آلترناتیو منجر بدان شد که این حزب بتواند به عنوان رهبر اپوزیسیون…

بزرگ‌ترین خریداران تسلیحات آمریکایی (2015 – 2019)

در خلال سال‌های 2015 تا 2019 عربستان سعودی حدود 37 درصد از کل تسلیحات تولید شده توسط ایالات متحده را خریداری کرده است. بزرگی این رقم وقتی مشخص می‌شود که در نظر بگیریم سهم استرالیا به عنوان دومین خریدار بزرگ تسلیحات آمریکایی 13 درصد است. در این میان امارات متحده…

توازن قوای میدانی در سوریه تا اول ژانویه ۲۰۲۱

از ابتدای ۲۰۱۲ تا مارس ۲۰۲۰، سوریه حتی به مدت ۶ ماه هم شاهد آتش‌بس نبود؛ اما از مارس ۲۰۲۰ تاکنون درگیری نظامی در سوریه رخ نداده و نقشه فعلی، بدون تغییر باقی مانده است. راهنما:قرمز رنگ:نزدیک به دو سوم خاک سوریه (قرمز رنگ) – شامل غرب، مرکز، جنوب و…

 وزن هریک از فراکسیون های سیاسی قدرتمند در پارلمان لبنان

با کناره‌گیری سعد الحریری از مسئولیت تشکیل کابینه لبنان، بار دیگر لابی‌‌گری و رایزنی میان فراکسیون‌های پارلمان برای انتخاب نخست‌وزیر، شدت گرفته است. در این وضعیت، نگاهی دوباره به ترکیب فراکسیون‌های پارلمان لبنان به تحلیل دقیق تر اوضاع سیاسی کمک مهمی می کند.

بزرگ‌ترین تولید کنندگان تسلیحات در جهان

 تجارت تسلیحات در خاورمیانه، در سطح داخلی کشورها و بین‌المللی بحث برانگیز است. میزان واردات سلاح کشورهای خاورمیانه در دوره ۵ ساله‌ی ۲۰۱۵-۲۰۱۹، ۶۱٪ بیش از مدت مشابه پنج سال قبل آن است و در این بین عربستان سعودی همچنان عمده‌ترین وارد کننده اسلحه در منطقه و در جهان است.…

قفقاز جدید پس از جنگ 2020

جنگ اخیر در قره باغ موازنه قوا میان آذربایجان و ارمنستان را تغییر داد. با پایان این جنگ آذربایجان توانست بخش عمده ای از مناطق اشغالی را بازپس گیرد. اما مداخله روسیه مانع از تعیین سرنوشت مناطق ارمنی نشین قره باغ شد. بر اساس قرارداد آتش بس، تامین امنیت این…

 هسته‌های اصلی بالقوه برای شکل‌گیری مقاومت مردمی علیه طالبان

علیرغم مخالفت دولت مرکزی با تشکیل هسته‌های مردمی علیه طالبان و توسط جنگ‌سالاران جبهه شمال، تحرکات زیادی از سوی پنج سردار اصلی جبهه شمال و در جهت تاسیس میلیشیای مردمی مشاهده می‌شود. دولت کابل به همان میزان که طالبان را مانع ابقاء اقتدار خود در افغانستان می‌داند، نگاه آن به…

 گذار احزاب سبز از حاشیه به متن قدرت در جهان

احزاب سبز که اصلی ترین ویژگی مرام سیاسی آنها حمایت از مسائل محیط زیستی به شمار می آید، در دو دهه اخیر موفق شده اند در سطح جهان از یک نیروی سیاسی حاشیه که صرفاً در تظاهرات و اعتراضات حاضر می شد، فراتر رفته و در بسیاری از کشورهای جهان…

ارزش لیر سوریه پیش و پس از اجرای قانون قیصر

ارزش پول ملی سوریه طی دوران جنگ و تحریم چند بار سقوط کرده است. در مارس ۲۰۱۱ و پیش از آغاز بحران، هر دلار آمریکا معادل ۴۷ لیر سوریه بود؛ اما در ابتدای سال ۲۰۲۰ به بیش از ۹۰۰ لیر رسید. (نزدیک به بیست برابر) با اجرای قانون قیصر و…

تولید ناخالص داخلی ترکیه، 2010 – 2020

نمودار تغییرات تولید ناخالص داخلی ترکیه نشان می دهد که سال های ۲۰۱۳ و ۱۴ دوران اوج شکوفایی اقتصاد ترکیه بوده است‌‌. اما بتدریج با افزایش ریسک های ژئوپلیتیک، تضعیف نهادهای مستقل اقتصادی و کاهش سرمایه گذاری خارجی، و بروز بحران های پیاپی ارزی حجم تولید ناخالص ترکیه به سطح…

مناطق مورد اختلاف در دریای چین جنوبی

دریای چین جنوبی یکی از پر تنش ترین مناطق جهان از حیث اختلافات سرزمینی قلمداد می شود که در آن کنشگران منطقه ای مختلف از جمله چین، فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی، اندونزی و تایوان بر بخشهایی از آن ادعای مالکیت دارند. پکن در این میان، با طرح «خط –…

اوج گیری مجدد تنش های تابستانی میان هند و چین در مرز کشمیر

ارتش چین 5000 نیروی تازه نفس به دشت های دپسانگ و دریاچه پانگوگ ارسال کرده است تا مطابق روال تابستانه پیشین به ساخت و ساز تاسیسات نظامی در مناطق مورد اختلاف با هند ادامه دهد. این موضوع یکی از مهم ترین تهدیدات امنیتی هند در سال جاری خواهد بود و…

توازن قوای میدانی در افغانستان

با سقوط بدخشان، اکنون طالبان نزدیک به 80 درصد ولسوالی‌های افغانستان را اختیار دارد. در دو هفته گذشته شدت و سرعت تحولات و درگیری ها میان دولت افغانستان و نیروهای طالب بیشتر شده و توازن قوا بیش از پیش به زیان دولت مرکزی در حال تغییر است. با این وجود…

 ابتکار کمربند و راه

ابتکار کمربند و جاده که سابقاً به عنوان یک کمربند و یک جاده یا یک کمربند و یک راه شناخته می‌شد، یک طرح سرمایه‌گذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعهٔ دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است. نشست راه ابریشم نو…

ایتالیا در میانه رقابت چهار حزب

دو حزب جنبش پنج ستاره و لیگ که در انتخابات سال 2018 با کنار زدن احزاب سنتی موفق به تشکیل کابینه ائتلافی شده بودند در سال‌ 2019 دچار اختلاف شدند. در نتیجه این اختلافات حزب لیگ که از محبوبیت خود اطمینان داشت، از کابینه خارج شد و درخواست برگزاری انتخابات…

 نوسان محبوبیت احزاب سیاسی اتریش در یک‌سالگی کابینه ائتلافی سباستین کورتز

در حالیکه یک سال و 4 ماه از تشکیل کابینه دوم «سباستین کورتز»، رهبر حزب مردم می گذرد. دو حزب مردم و سبزها که ائتلاف حاکم را تشکیل می‌دهند، اگرچه تا حدی دچار ریزش آرا شده اند (از 51% به 45%)، اما هسته‌های اصلی هوادار خود را حفظ کرده اند.…

روند کاهش ارزش لیر ترکیه 2010 – 2020

از سال 2018 بحران اقتصادی در ترکیه جدی تر شد. کاهش ارزش لیر ترکیه، افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم به طور موازی ادامه یافت و درآمد سرانه این کشور نیز به طرزی چشمگیر کاهش یافت. رشد اقتصادی این کشور در قیاس با نیمه اول دهه 2010 کاهش قابل…

نوسان محبوبیت احزاب آلمانی از آوریل 2019 تا آوریل 2021 

آغاز بحران کرونا و مدریت قوی دولت آلمان نقش مهمی در بالا بردن جناح راست میانه داشت بطوریکه حزب مرکل در نظر سنجی ها با محبوبیت بیشتری روبرو شد با این وجود با ظهور موج های بعدی و طولانی تر شدن محدودیت ها محبوبیت این حزب رو به زوال گذاشته …

احزاب حاکم و اپوزیسیون آلمان از 1990 تا کنون

پس از اتحاد آلمان احزاب راست میانه ( دموکرات مسیحی ) و چپ میانه (سوسیال دموکرات) به شکل نوبتی و یا با ائتلاف با یکدیگر دولت را در اختیار داشته اند، با این حال روند نتایج نشان میدهد در سال های اخیر از میزان آرای دو حزب اصلی کاسته شده…

ائتلاف های سیاسی در لبنان از 2005 تا 2020

در پی ترور «رفیق حریری»، نخست وزیر پیشین لبنان در سال 2005، دو ائتلاف 8 مارس و 14 مارس بر سر متهمان ترور حریری و نیز موافقت یا مخالفت درباره حضور نیروهای سوری در خاک لبنان شکل گرفت. ائتلاف 8 مارس با محوریت «جنبش امل» به رهبری «نبیه بری»، حزب…
تهران-چهارراه ولیعصر-قبل از برادران مظفر-پلاک907

مشاور سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران

اندیشکده راهبردی «جریان» که فعالیت خود را از سال 1399 برپایه بهره گیری از جمعی از کارشناسان جوان و صاحب نظر در حوزه سیاست خارجی آغاز کرده است، اندیشکده ای خصوصی است که بر روی مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تمرکز دارد. جریان رسالت خود را ارائه تصویری جامع و واقع بینانه مبتنی بر رویکردی دانش بنیان و مسئله محور با هدف بازاندیشی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار داده است.
2763 327 935 98+
info@jaraian.org